Mulți dintre noi petrecem ani buni locuind în apartamente închiriate, până când ajungem să locuim în apartamentul sau casa noastră.

De obicei închirierea unui apartament dă senzația unui lucru temporar. Nu puteți să faceți orice modificări ați dori, iar uneori trebuie să vă acomodați cu mobila veche din bucatarie sau cu niște candelabre demodate. De multe ori spațiul nu este suficient și, dacă cumva vă veți muta în curand, nu are rost să mai vopsiți pereții.

Oricine se mută, indiferent dacă este vorba despre închirierea unui apartament sau închirierea unei case, trebuie să facă față anumitor provocări: procesul de despachetare rapidă și succesul în a repartiza toate lucrurile în locurile potrivite, limitele de buget, etc. Nu trebuie să uităm de factorul timp: atunci când închiriem un apartament pentru un an, nu e o soluție să așteptăm 10 luni pentru a ne simți ca acasă.

Iată câteva sugestii pentru a vă simți ca acasă în apartamentul închiriat:

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să despachetați. Dacă trebuie să lăsați câteva lucruri în cutii, depozitați-le într-un colț mai ascuns în spatele unei draperii sau într-un dulap. Nu lăsați cutiile in camera de zi.

Agățați lucruri pe pereți

Oamenii au tendința de a personaliza pereții la sfârșitul operațiunii de decorare. Insă, tablourile sau obiectele de décor atârnate pe pereți reprezintă primul semn că cineva locuiește într-o casă. Chiar dacă vreți să asteptați cu montarea tablourilor pentru a gasi locul perfect și a nu face găuri în plus, e bine să nu amânați prea mult acest pas, mai ales dacă nu veți locui pentru o perioadă foarte mare de timp acolo. în caz că faceți găuri în locuri nepotrivite, puteți să le astupați cu puțin gips și vopsea. Puteți pune pe pereți tablouri de dimensiuni mari sau un grup de obiecte de dimensiuni mai mici. Orice obiect de décor care arată frumos poate fi agățat pe perete. Dacă aveți și un spațiu limitat, puteți salva astfel din spațiul de depozitare.

Alegeți mobila confortabilă

De multe ori oamenii aleg mobila în funcție de preț sau mărime. Nu are niciun sens să luați cina la o masă micuță doar pentru a face economie de spațiu. Chiar dacă locuiți într-un apartament mic, nu trebuie să cumpărați și mobilă mică. Alegeți piese de mobilă mai confortabile, chiar dacă sunt mai puține. De exemplu, puteți opta pentru o canapea confortabilă, în care să vă odihniți bine, chiar dacă nu mai încape și o masuță pentru cafea.

Mărimea este însă un criteriu important în decorare, indiferent dacă e vorba de un apartament de închiriat sau de viitoarea dumneavoastră casă. Un pat mare de dormitor cu baldachin este greu de strecurat în majoritatea locuințelor. Întotdeauna un dulap agățat pe perete sau o comodă înaltă de colț sunt mai indicate decât o comodă joasă și lată care ocupă o latură intreagă a unei camere. Canapelele care au brațele mai înguste salvează spațiul, oferind mai mult loc pentru șezut. Atunci când folosiți mai puține piese de mobilier, vă puteți permite să cheltuiți mai mult pentru a alege obiectul potrivit.

Dacă aveți nevoie de spații de depozitare în plus, încercați să evitați containerele și rafturile din plastic, chiar dacă sunt mai ieftine și ușor de instalat. Încercați să cautați materiale mai naturale, care îmbogățesc textura și dau un aspect mai clasic spațiului în care locuiți. Folosiți coșuri și cutii din rachita sau rafturi și mini mobilier din lemn. Puteți să recuperați mai ușor lucrurile de pe rafturi, decât răscolind prin containere.

Decorați cu plante vii

Unii dintre noi consideram o corvoadă îngrijitul unor plante, însa plantele verzi dau viață oricărei locuințe. Frunzele verzi în vase colorate sau violetele asezate pe pervazuri creeaza o impresie placută în apartamentul dumneavoastră.

Folosiți obiecte decorative care se potrivesc oricărui sezon

Nu așteptați sărbătorile pentru a decora casa. Nu e neaparat necesar să vă reînnoiți anual stocul de obiecte pentru Craciun, pentru a vă ocupa și mai mult spațiu de depozitare pentru tot restul anului. Într-un apartment, e de preferat să utilizați spațiul liber pentru a depozita alimente, vase și ustensile necesare în bucatărie, în detrimentul decorațiunilor de sezon. Alegeți din start obiecte care sunt și utile și atractive. Platourile cu picior pentru prăjituri, vazele frumoase și bolurile de lemn pot fi obiecte de decor de efect pentru orice sezon.