Culorile joacă un rol important în viața noastră. Ne influențează, uneori mai mult decât ne dăm seama.

În mai multe domenii s-au studiat efectele și beneficiile cromoterapiei, iar studii științifice atestă că aceasta este o metodă de tratament care poate să vindece anumite afecțiuni. Conform specialiștilor din psihologie și cromoterapie, culorile ne pot calma, relaxa sau vindeca ori ne pot face triști și nervoși.

Chiar de aceea e important să știm cum să le alegem și să le folosim astfel încât să ne aducă starea dorită.

Beneficiile culorilor sunt nenumărate, motiv pentru care merită să ne documentăm înainte să alegem culorile pe care le folosim în locuința noastră.

roșu

Roșul stimulează intelectul, activează tonusul, dar poate să ne și agite, dacă îl folosim prea mult. Livingul sau biroul se pretează la mici pete de culoare roșie: o vază, scaune, o canapea, perne sau alte accesorii roșii te pot ajuta să te bucuri de beneficiile acestei culori. În schimb, în dormitor ar fi bine să eviți roșul, iar dacă alegi să-l folosești, să nu exagerezi cu el, pentru că poate să te activeze prea mult atunci când ai vrea să te odihnești. Roșul simbolizează pasiunea, căldura, focul, inițiativa. Folosește așadar roșul cu măsură.

verde

Verdele e una dintre cele mai reconfortante culori. Ne ajută să reducem stresul, ne calmează, ne dă vitalitate, echilibru și prospețime. Folosește verdele oriunde simți pentru că e una dintre culorile care aduc echilibru și liniște. Îți recomandăm să o folosești în dormitor sau în living, dar poți alege verde și pentru baie, camere sau birou.

galben

Una dintre cele mai vesele culori, galbenul crește capacitatea de concentrare și stimulează atenția și creativitatea. Folosește cu încredere galbenul în biroul tău, în bucătărie sau în camera în care învață copilul. Galbenul transmite bucurie, optimism, lumină, veselie.

albastru

Albastrul are un efect relaxant și e folosit cu succes în tratarea insomniilor și a anxietății. Din acest motiv poți să alegi albastrul pentru dormitor, ca să te asiguri că ai un somn odihnitor, ușor și sănătos. Culoarea albastră e asociată cu marea, cerul și transmite libertate.

portocaliu

Camerele întunecate, livingul și bucătăria primesc o notă de căldură atunci când conțin elemente portocalii. Așadar, folosește portocaliul atunci când vrei să aduci lumină, culoare și căldură într-o cameră sau în bucătărie.

mov

Movul stimulează creativitatea și inspirația, așadar e potrivită pentru birou, însă ai grijă să alegi doar unele elemente din această culoare. Folosit în exces, movul devine obositor și dă o senzație de încărcare și apăsare. La fel ca și în cazul roșului, movul e plăcut atunci când e folosit cu moderație.

Dincolo de aceste idei legate de culori, e important să iei în calcul luminozitatea spațiului și mărimea lui, dar și să alegi culori complementare când îți amenajezi locuința. Dacă ai o locuință mai degrabă întunecată și mică, evită nuanțele închise și “deschide” spațiul cu ajutorul culorilor calde precum galbenul și portocaliul.

Dacă te temi să folosești culori ca să nu fie prea încărcată camera și prea multicoloră, cel mai simplu mod în care să nu dai greș e să folosești în general nuanțe naturale de crem, nude, alb, iar petele de culoare să le dai, spre exemplu, cu ajutorul unei canapele roșii în living, a unor scaune colorate în bucătărie sau a unei draperii albastre în dormitor.

Sperăm că te-au ajutat ideile legate de culori.

Dacă ești în căutarea locuinței potrivite din punct de vedere cromatic, lasă-ne un mesaj privat sau sună-ne și te ajutăm cu drag.