Fiecare sfârșit de an vine cu analize și bilanțuri ale situației pieței imobiliare care oferă specialiștilor posibilitatea de a realiza previziuni pentru următorul an. Anul trecut, prețul mediu de achiziție pentru locuințe în țara noastră ajungea la 1.551 de euro pe metru pătrat. Se înregistra astfel o creștere de 15% față de prețurile înregistrate în 2020.

Românii au preferat în 2021 să cumpere apartamente cu două sau trei camere, dar și case.

Cum se explică această creștere notabilă? Mare parte din explicație se referă la majorarea prețului materialelor de construcții. Indicele prețurilor apartamentelor, realizat de imobiliare.ro, arată că apartamentele noi s-au scumpit mai mult comparativ cu cele vechi. Indicele arată majorarea de 15% a prețului metrului pătrat dar și o reducere de aproximativ 10% a chiriilor în 2021.

Conform indicelui imobiliare.ro, prețul mediu de achiziție pentru locuințe a ajuns în 2021 la 1.551 de euro pe metru pătrat, înregistrând o majorare de 15%. Creșterea a fost cauzată, în mare parte, de scumpirea materialelor de construcții.

În ceea ce privește un top al scumpirilor înregistrate pe piața imobiliară, la nivel național, 10 din 11 cele mari orașe care înregistrează peste 200.000 de locuitori au înregistrat majorări. Potrivit monitorizărilor realizate de imobiliare.ro, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Brașov, Oradea și Cluj-Napoca. Aceste orașe sunt urmate de Constanța, București, Iași, Ploiești, Craiova, Timișoara și Galați.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor imobiliare în 2021 s-au înregistrat în Brașov, Oradea și Cluj-Napoca.

Compania media globală Forbes a analizat de asemenea situația actuală de pe piața imobiliară. Forbes menționează că prețurile caselor și apartamentelor au crescut în ultimii doi ani dar acest boom imobiliar se va încheia la final de 2022 sau început de 2023. Afirmația se bazează pe faptul că ratele dobânzilor pentru creditele ipotecare vor crește Prețurile au crescut din cauza dobânzilor mici la credite ipotecare dar și pentru că mulți și-au dorit să-și schimbe tipul de locuință. Pandemia și statul tot mai mult acasă au dus de asemenea la o accelerare a schimbărilor imobiliare.

Cererea imobiliară va scădea deoarece mulți și-au achiziționat deja imobilul dorit. Adăugăm și o creștere a ratelor dobânzilor la creditele ipotecare și boom-ul imobiliar are toate șansele să se încheie făcând loc unei piețe imobiliare echilibrate și constante.

Forbes arată că suntem în plin boom imobiliare, dar că acesta se va termina la finalul anului sau începutul anului 2023, fapt datorat creșterii ratelor dobânzilor la creditele ipotecare dar și unei cereri imobiliare care va scădea, mulți achiziționând deja imobilul dorit.

Previziunile pentru 2022 indică o nouă creștere a prețurilor de pe piața imobiliară la nivel național. Majorarea s-ar datora prețurilor reduse din România, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene și vin și pe fondul avansului puterii de cumpărare. Unele estimări arată că anul 2022 va aduce o adevărată 'explozie' a prețurilor din imobiliare.

Anul 2022 va fi caracterizat de o creștere a prețurilor imobiliarelor la nivel național.

Să nu uităm de creșterea prețurilor materialelor de construcții care conduce la creșterea prețurilor din imobiliare, în special pentru casele și blocurile noi. La toate acestea se adaugă și birocrația specifică țării noastre care duce la o ofertă de locuințe finalizate mai redusă decât în alți ani. Inflația reprezintă un al generator al majorărilor din domeniul imobiliar și astfel putem concluziona că prețurile sunt în creștere și va dura un timp până la o potențială plafonare a lor.

Creșterea prețurilor materialelor de construcție, birocrația și inflația reprezintă factorii principali ai creșterii prețurilor imobiliarelor la nivel național.

În ceea ce privește orașul Cluj-Napoca, metrul pătrat al unui apartament valora în decembrie 2021 1.960 de euro, înregistrând o creștere de aproape 9% față de aceeași perioadă a anului 2020. Dezvoltatorii imobiliari din oraș menționează că nu doar scumpirea materialelor de construcții îi pun în dificultate, ci și lipsa forței de muncă. În prezent, se înregistrează un deficit de peste 500.000 de muncitori în acest domeniu.

Cluj-Napoca va înregistra o creștere a prețului pe metrul pătrat în continuare. În decembrie 2021 acesta a ajuns la 1.960 de euro, cu 9% mai mult față de decembrie 2020.

La toate acestea se adaugă raportul Băncii Centrale Europene (BEC) care a emis în urmă cu o lună un raport în care se arăta că piața imobiliară din zona euro va atinge valori financiare din ce în ce mai mari.

Așadar, majoritatea previziunilor arată o creștere a prețurilor de pe piața imobiliară națională dar și locală, datorată unui cumul de factori puternici și influenți.

Ce rămâne de făcut?

În primul rând, dacă ai planuri imobiliare pentru acest an, te încurajăm să le realizezi împreună cu profesioniști din domeniu. O piață atât de competitivă, dinamică și cu un avânt spre creștere atrage și foarte multe persoane rău-intenționate. O ofertă verificată de o agenție imobiliară este o soluție să ții departe de tine astfel de persoane și o eventuală țeapă imobiliară.

Nu te lăsa descurajat de preconizările anului 2022 în ceea ce privește piața imobiliară.

Amintește-ți că nu trebuie să fii singur în tot acest proces. Noi am putea fi partenerii de încredere de care ai nevoie. Stabilește-ți un buget, nevoile clare ale tale sau și ale familiei și hai să căutăm împreună locuința din care să faci 'acasă' anul acesta.

De asemenea, dacă te simți deja acasă acolo unde locuiești, îți reamintim că domeniul imobiliar este unul dintre cele mai stabile domenii pentru investiții din țara noastră. Poate că anul acesta este anul când devii investitor imobiliar.

Orice ai decide să faci anul acesta în ceea ce privește piața imobiliară, îți suntem alături și-ți punem la dispoziție profesionalismul și expertiza noastră în domeniu.

Să ai un an grozav!