O amenajare interioară cu buget redus este o provocare pentru orice designer de interior. Cu toate acestea, mulți dintre noi ajungem în situația aceasta. Fie că noua locuință a costat mai mult decât bugetul pe care îl aveai rezervat inițial pentru achiziție, fie că anumite reparații au avut costuri mai ridicate, cert e că acum ești în situația în care bugetul tău de amenajare este unul mic. Nu dispera. Cu atenție și imaginație îți poți amenaja noua locuință și te poți bucura de ea în scurt timp. Iată câteva sfaturi utile de care să ții cont dacă te afli în această situație:

  • Nu ignora pereții
  • Poate ești tentat, când ai un buget mic, să lași unele lucruri așa cum sunt. Bine ar fi să nu ignori pereții. Chiar dacă momentan actualul galben muștar sau mov țipător de pe pereți nu pare să te deranjeze, pe măsură ce vei amenaja riști să obții un contrast obositor între pereți și mobilier. Ia în calcul schimbarea culorii pereților și îți vei mulțumi mai târziu. Alege tonuri calde care să-ți ofere o senzație de liniște și care sunt destul de versatile încât să-ți permită abordarea oricărui stil.

  • Diversitate și adaptabilitate
  • Când faci amenajarea locuinței, gândește o dată fiecare cameră în parte și apoi toată locuința în ansamblu. Ai mai multe șanse să identifici astfel spațiile care pot fi utilizate pentru mai multe activități. De exemplu, zona de zi – livingul fie el open space cu bucătărie și hol sau nu, poate îngloba o zonă de relaxare/socializare și una de odihnă, ba chiar și una de lucru. Această eficientizare a spațiului nu-l va încărca dacă ești atent și nu încerci înghesuirea a 3 camere într-una ci doar gândirea sa pe zone.

  • Depozitarea îți dictează starea de spirit
  • Într-o dimineață friguroasă nu auzi alarma și te trezește apelul șefului care-ți aduce aminte că ai un meeting în 30 de minute. Indiferent că lucrezi de acasă sau mergi la birou, cele 30 de minute te pot ajuta să fii gata sau din contră să te enervezi mai tare decât erai după ce ți-a închis șeful. O locuință cu spații și accesorii de depozitare puține este o locuință ineficientă și adesea ajunge și mai repede dezordonată. Dacă deții numeroase spații sau accesorii de depozitare, ai mai mari șanse să găsești repede lucrurile de care ai nevoie indiferent dacă ești sau nu pe fugă. Chiar și o investiție de câțiva lei într-un bol sau cârlig la intrare, destinat cheilor, va face diferența.

  • Folosește cu încredere imprimeurile
  • Adaugă dinamism spațiilor cu ajutorul imprimeurilor care de obicei se încadrează în bugete reduse. Poți insera, de exemplu, pernuțe colorate pe canapea cu un covor cu model geometric și un fotoliu în stil patchwork. Rezultatul va fi atât fresh, cât și ușor sofisticat.

  • Second hand, yard sale, outlet sau pur și simplu grupuri și site-uri
  • Obișnuiește-te cu ideea că în ziua de azi mulți caută schimbarea, se plictisesc repede sau pur și simplu vor să fie în trenduri, da, chiar și în trendurile de amenajare interioară. Astfel, mobilierul vândut ca second hand în showroomuri specializate, pe grupuri de Facebook ori site-uri de tipul olx sau lajumate nu este atât de vechi pe cât ai fi tentat să crezi. Nu este nici atât de demodat pe cât îți imaginezi. Înainte să te entuziasmezi pe site-uri sau direct în magazine de mobilă nou nouță, dă-le o șansă și variantelor second hand. Verifică de asemenea dacă în orașul tău au loc evenimente yard sale sau garage sale cu accesorii de interior sau mobilier de mici dimensiuni. Acestea ar putea fi răspunsul la a avea o casă amenajată și accesorizată și să-ți rămână și bani pentru primele facturi.

  • Do It Yourself sau pune-ți la lucru imaginația
  • Proiectele DIY nu mai sunt un mister. Pentru unii, ele reprezintă chiar un hobby relaxant și satisfăcător. Fie că ai mai încercat sau nu, când ai un buget redus ai nevoie de imaginație așa că ar fi bine să te apuci de treabă. Îți poți picta propriile tablouri, înfrumuseța un dulap cumpărat foarte ieftin dintr-un târg sau chiar tricota covorașe sau textile care vor da o notă de confort aparte locuinței. Totul este să încerci, să te bucuri de proces și mai ales să-ți admiri mândru rezultatele.

  • Florile – soluția finală
  • Să presupunem că după achiziționarea mobilierului pur și simplu nu mai ai bani de altceva. Adio decorațiuni, indiferent că erau second hand sau noi ori poate îți doreai să încerci să le faci chiar tu într-un proiect DIY. Optează pentru vaze cu flori colorate până finanțele tale vor ajunge iar pe linia de plutire și-ți vor permite și alte investiții. Plantele naturale binedispun, sunt mult mai ieftine decât decorațiunile și nu doar că-ți vor ajuta locuința să arate bine, ci îți vor purifica și aerul, spre bucuria și sănătatea ta.

    Așadar, când ești constrâns de un buget redus pentru amenajarea noii locuințe, prioritizează-ți investițiile. Încearcă să nu neglijezi pereții dacă culoarea lor actuală îți va da dureri de cap într-o lună. Gândește locuința pe camere, în ansamblu, pe zone. Ai încredere în imprimeuri și combină-le cu îndrăzneală.

    Investește în mobilier dotat cu spații de depozitare, ai grijă să ai destule spații și accesorii de depozitare, iar ordinea va domni mai ceva ca o regină în casa ta. Ia în calcul și varianta second hand pentru că rezultatul final al amenajării nu va striga ”amenajare cu buget redus” ci ”amenajare inteligentă”.

    Te simți inspirat? Încearcă un proiect Do It Yourself și nu în ultimul rând folosește plantele naturale pe post de accesorii de amenajare interioară dacă pur și simplu nu îți permiți altceva momentan.

    Nu vrei să ajungi în situația situația de a fi nevoit să amenajezi cu un buget redus? Poți apela la un consilier imobiliar profesionist care să aibă grijă de bugetul tău. Când ai o sumă destinată achiziției, un consilier imobiliar te poate ajuta să-ți găsești locuința ideală care să se încadreze în respectiva sumă. Astfel nu vei mai fi nevoit să contribui și cu bugetul destinat inițial amenajării.

    Soluții există indiferent de situație. Este decizia ta dacă apelezi la profesioniști pentru a-ți soluționa cererea imobiliară sau la sfaturile noastre de amenajare cu buget redus. Orice ai decide, noi îți dorim mult succes! Îți stăm la dispoziție pentru ajutor imobiliar care nu se rezumă doar la tranzacții imobiliare.