Venirea toamnei aduce cu ea în prim-plan un spațiu care poate în restul anului este ușor neglijat. Cămara sau locul de depozitare pentru conserve, murături și dulcețuri devine aproape peste noapte, vedeta casei, fie ele preparate chiar de tine sau primite cu drag.

Spațiul destinat depozitării devine cu adevărat util numai dacă este organizat în detaliu. Când vine vorba de cămară, esențial este să te ocupi în planificarea amenajării de aerisirea și dimensiunile sale. Dacă dispui de o încăpere mare, aerisită, spațioasă, poți depozita și fructe și legume proaspete nu doar conservate, ori obiecte sau aparatură electrocasnică utilizată rar.

Înainte de mobilare sau depozitarea propriu-zisă a lucrurilor, nu omite regulile esențiale de igienă:

  • Curățenie și dezinfectare. Curățenia îndepărtează germenii în timp ce dezinfectarea omoară virusurile și bacteriile. Ține cont de amândouă pentru siguranța ta și a celor dragi.

  • Gresie și faianță. Acestea se pot dezinfecta ușor și te pot ajuta pe viitor, să păstrezi o igienă corespunzătoare a spațiului. Vopseaua lavabilă antimucegai sau antibacteriană este și ea un bun aliat.

  • Verifică aerisirea, țevile și sistemul electric. Gura de aerisire ar trebui să nu permită umezelii să pătrundă și să aibă în dotare o sită care să împiedice insectele să pătrundă. Dacă ai țevi care trec prin cămară, verifică-le cu persoane autorizate în acest sens. Procedează la fel și pentru sistemul electric.

Ai bifat principalele reguli de igienă și siguranță? Atunci poți trece la amenajare. Alege designul care ți se potrivește – unul rustic, să-ți aducă aminte de cămara bunicii, unul minimalist dacă stilul acesta te reprezintă sau oricare altul atât timp cât este funcțional și estetic.

Sfaturi pentru o amenajare eficientă:

    Designul vertical

  • Exploatează toată suprafața pereților, pe verticală. Rafturile supraetajate te vor ajuta să folosești spațiul până aproape de tavan.

  • Cârlige și tipuri de cuiere

  • Multe pot sta suspendate, de la funii de usturoi sau ardei iuți până la linguri de lemn, prosoape, coșulețe, le poți avea pe toate fără să ocupi spațiu, cu ajutorul cârligelor, cuierelor sau suporturilor montate pe pereți, tavan sau marginile rafturilor.

  • Mobilier pentru colțuri

  • Nu lăsa colțurile goale, ci profită de ele cu rafturi, dulapuri mici sau suporturi pentru diverse alimente, condimente sau ustensile.

  • Organizare stratificată

  • Vizualizează cămara ca un spațiu stratificat. Pornește de sus în jos și așază pe raftul cel mai de sus făina, pastele, orezul, mălaiul și altele rezistente la căldură. Căldura se adună în partea de sus a încăperii și ai nevoie aici de lucruri rezistente la temperaturi mai mari. Dacă stai la ultimul etaj sau pur si simplu căldura crește alarmant în cămară, folosește primul raft de sus pentru ustensile de bucătărie, oale, tigăi sau orice altceva rezistent.

    The next shelf from top to bottom can be used for metal boxes, the metal maintaining the right temperature for the food in the boxes.

    Pentru murături, dulcețuri și compoturi este recomandat cel de-al treilea raft sau cel de la mijloc. Rafturile de la mijlocul cămării au o temperatură constantă, ideală pentru fermentarea murăturilor.

    Rafturile de jos ar trebui ocupate de legume sau preparate ca zacuscă ori legume în ulei, acest tip de conserve având nevoie să fie ferite de căldură și lumină.

  • Lumina

  • Ar fi bine să ai o lumină ambientală de la o lampă suspendată de tavan sau montată pe un perete și spoturi sau benzi cu LED-uri pe rafturi. Cămara nu are nevoie de multă lumină așa că acestea îți vor fi suficiente.

  • Temperatura

  • Temperatura ideală este între 10 °C  și 21 °C . În cazul în care ți se pare aproape imposibil să ai această temperatură maximă, izolarea pereților exteriori te-ar putea ajuta.

  • Umiditatea

  • Este indicat ca în cămară să fie un mediu relativ uscat, evitând astfel formarea mucegaiurilor. Îți poți ”ajuta” cămara să mențină o umiditate scăzută cu ajutorul unui dezumidificator.

  • Ventilația

  • Verifică, dacă poți constant, ca gura de aerisire să nu fie obturată și lasă ușa deschisă la cămară atunci când nu gătești ori temperatura din bucătărie nu depășește 21 ℃.

  • Curățenia

  • Aspiră aerisirea, pereții, gresia, dă cu mopul o dată pe săptămână. Igienizează complet cămara în fiecare anotimp sau de minim două ori pe an, pentru un mediu sănătos și confortabil.

Bonus: Verifică alimentele și conservele de pe rafturi constant. Rotește-le în funcție de termenul de valabilitate – în față, la vedere și la îndemână cele care expriră primele, urmate de cele cu termen de valabilitate mai mare. Verifică starea produselor chiar dacă sunt ambalate sau conservate, cel puțin de două ori pe lună și renunță la orice se strică sau nu mai este consumabil.

Dacă tocmai ai citit articolul acesta și ți-ai dat seama că nu ai o cămară dar ți-ar plăcea, ori ceea ce ai nu te mai mulțumește, poate e timpul pentru o schimbare imobiliară. Spune-ne ce-ți dorești de la noua locuință și nu ne vom opri până nu o găsim pe cea mai potrivită. Renunță la compromisuri și obține tot ce-ți dorești de la noua ta locuință cu ajutorul profesionalismului și expertizei consilierilor Impakt Imobiliare.

Cămara este un spațiu important atât pentru cei pasionați de bucătărie, cât și pentru familii sau cei mai tineri, care se ”bazează” pe pachetele primite de acasă, în weekendurile de la facultate. Să-ți dorești ca locuința ta să aibă o cămară este de înțeles și din fericire multe dintre locuințe includ și acest spațiu. Este important să respecți regulile de siguranță și igienă, iar dacă nu este deja utilată să investești în câteva piese de mobilier și accesorii care vor face din cămara ta un spațiu eficient și util. Sperăm să-ți fie de ajutor sfaturile noastre și mai ales sperăm să te bucuri de bunătățile toamnei pentru tot restul anului.