Potențialul comercial al unui imobil poate fi un lucru pe care mulți proprietari îl omit fără să vrea. Fie au impresia că e foarte greu să schimbi destinația imobilului, fie pur și simplu le lipsesc informațiile în acest sens, unii proprietari nici măcar nu iau în calcul acest pas. Dacă deții un imobil și pare că te afli în impas cu închirierea sau vânzarea lui, poate ar fi bine să te gândești și la schimbarea destinației sale.

Destinațiile imobilelor împart construcțiile în diferite tipuri. Construcțiile de locuințe au primit abrevierea - CL, cele administrative și social-culturale – CAS, cele industriale și edilitare – CIE iar cele anexe - CA.

Multe spații comerciale se situează la parterul blocurilor de locuințe. Tot ce ai de făcut dacă ai un astfel de spațiu și ai decis să-i schimbi destinația este să-l transformi în spațiu comercial.

Iată pașii pe care îi ai de urmat pentru această transformare:

1. Extrasul de Carte Funciară

În primul rând, ar fi bine să identifici actuala destinație a imobilului tău printr-un Extras de Carte Funciară. Acest document va fi depus în dosarul de obținere a Certificatului de Urbanism, de asemenea necesar schimbării de destinație a imobilului.

Poți obține Extrasul de Carte Funciară de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau din unitățile teritoriale ale acesteia dar și online, direct de pe site-ul Agenției.

2. Studiul topografic

Tot pentru obținerea Certificatului de Urbanism, va fi nevoie și de un studiu topografic. Acesta se realizează de un inginer topograf. Valoarea sa juridică va fi dat de viza Oficiului pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară. Conform Legii nr. 50/1991, la redactarea documentației pentru obținerea autorizației de schimbare a destinației imobilului, planul de situație va figura prin suprapunere pe acest suport.

3. Certificatul de Urbanism

Am ajuns la eliberarea Certificatului de Urbanism. Pe lângă Extrasul de Carte Funciară și studiul topografic, mai ai de adăugat o cerere pentru eliberarea Certificatului de Urbanism și ești pe drumul cel bun. În cererea respectivă vei solicita schimbarea de destinație din x în y, unde x reprezintă actuala destinație iar y destinația dorită.

ATENȚIE! Notează în cerere toate detaliile referitoare la rezultatul dorit. Dacă dorești amplasarea unor elemente de semnalizare pe fațada clădirii de exemplu, menționează acest lucru în cerere. Toate informațiile despre rezultatul pe care ți-l dorești cu această schimbare de destinație trebuie să apară în cererea de eliberare a Certificatului de Urbanism.

4. Releveul și situația existentă

Ai nevoie de un arhitect care să se ocupe de reprezentarea prin desen și scriere a situației propuse, a destinației rezultate din schimbarea dorită. Arhitectul este cel care se va deplasa la fața locului și va face toate măsurătorile necesare, va nota cotele, materialele, funcțiunile și alte aspecte relevante.

5. Expertiza tehnică

Expertiza tehnică depinde foarte mult de Certificatul de Urbanism pentru că uneori este solicitată, alteori nu. Acest lucru depinde de punctul de vedere al compartimentului de urbanism aferent administrației locale de care aparține imobilul tău.

Dacă ți-a fost solicitată această expertiză tehnică, ea se va realiza cu referire la starea structurii de rezistență. Starea acesteia poate solicita sau nu consolidări și aducerea imobilului în stadiul de a fi utilizat înainte de a fi dat în folosință. Documentația finală va trebui asumată în acest caz de un expert tehnic, prin ștampilare și semnare. Acest expert îți poate solicita la rândul său toate documentele obținute în pașii anteriori și date despre rezultatul prefigurat.

6. Proiectarea

Constă în proiectul de arhitectură în care există o situație propusă și una existentă, prezentate grafic și în scris, cu specificații despre funcțiune, posibile modificări ale finisajelor interioare etc.

În acest stadiu este posibil să descoperi că ai nevoie de o modificare a instalațiilor existente. Un nou sistem de iluminare, poate amenajarea unui nou grup sanitar ori o instalație de climatizare sunt printre cele mai des întâlnite necesități în procesul de modificare a destinației unui imobil.

Discută în detaliu cu echipa de proiectare și asigură-te că sunteți de acord cu toate modificările decise.

7. Avizele

Acestea depind de noua funcțiune pe care vrei să o dai imobilului. În mod normal, nu sunt numeroase și pot fi obținute și online.

Tot aici trebuie să acorzi atenție și punctului de vedere al autorității pentru protecția mediului. Fiind vorba de o nouă funcțiune, este necesar să ai un punct de vedere pozitiv din partea autorității pentru protecția mediului, astfel încât să nu afectezi mediul înconjurător cu noua destinație a imobilului.

În funcție de numărul de metri pătrați, destinația nouă și capacitatea spațiului ai mai putea avea nevoie de avize privitoare la securitatea la incendiu și sănătatea populației. Tot aici se include și acordul notarial al vecinilor cu privire la noua destinație a imobilului.

8. Autorizația de schimbare a destinației

Ajuns aici, mai ai nevoie doar de completarea unei cereri tip cu privire la schimbarea de destinație. Vei fi consiliat de un arhitect care va completa, ștampila și semna anexa acestei cereri tip și vei achita o taxă către administrația locală. Taxa se calculează ca procent din devizul de investiție sau din valoarea declarată, în funcție de cerințele Certificatului de Urbanism.


Felicitări! Ai finalizat procesul de schimbare a destinației imobilului! Nu te lăsa descurajat de numărul de pași și actele necesare obținerii acestei schimbări. Important este să te concentrezi pe viitorul imobilului tău care cu destinația schimbată are o nouă șansă la viață. Noua încadrare a imobilului îți poate aduce nenumărate beneficii, inclusiv financiare. Astfel, vei simți toți pașii necesari schimbării de destinație a imobilului ca o investiție financiară și de timp într-un viitor mai sigur și mai productiv.

Indiferent de destinația imobilului tău, îți stăm la dispoziție cu consiliere imobiliară de calitate, bazată pe profesionalism, comunicare și implicare. Suntem Impakt Imobiliare, iar tranzacțiile imobiliare de succes sunt principalul nostru obiectiv.