Cu toții ajungem la un moment dat, sau cel putin ne dorim să ajungem la momentul în care vrem să achiziționăm o locuintă .

Totul ar trebui să fie foarte simplu: știi ce-ți dorești, te vezi locuind în spațiul visat de atata timp, știi cum vrei să fie decorat căminul tău, știi bugetul în care trebuie să te incadrezi. știi zona pe care o preferi sau care crezi că ți se potrivește, cunoști site-urile de specialitate unde poți să gasești locuințe oferite spre vânzare, detalii, fotografii, amplasare pe hartă, toate la cateva click-uri distanță...

TOTUL PARE ATÂT DE SIMPLU. TEHNOLOGIA FACE TOTUL PENTRU NOI.

Ei bine... aproape totul.

Câți dintre voi, sau dintre cunoscuții voștri n-au ajuns la capătul răbdării în tot procesul de căutare și de cumpărare al unui imobil?

Câți nu au renunțat, cel putin pentru o perioadă scurtă, să mai caute să cumpere ceva?

Câți dintre voi, sau dintre cunoscuții voștri au cumpărat ceea ce și-au dorit cu adevărat?

Câți dintre voi nu ați ramas cu un gust amar în urma întregului proces?

Câși dintre voi ați ajuns în discuții avansate cu proprietarii imobilelor ca pe urmă să ramaneți dezamagiți de faptul ca nu puteți încheia vânzarea datorită uneia sau mai multor probleme juridice care nu v-au fost expuse de la inceput sau nu ați găsit o soluție pentru rezolvarea lor în timp util ?

Câti dintre voi, deși ați găsit imobilul dorit, nu ați obținut finanțarea dorită de la bancă/i?

... și lista poate continua.

Sunt multe situații necunoscute cu care te confrunți atunci când vrei să cumperi un apartament! Recomandarea Nr. 1 ar fi să apelezi la specialiștii în domeniu care te pot ajuta ca această experientă să fie una cât mai plăcută, așa cum ar trebui de fapt să fie, tu, cumpărătorule, ar trebui să te bucuri de faptul că te muți în casă nouă, că e o nouă etapă pentru tine și familia ta, … n-ar trebui ca acest lucru să fie un stres continuu, o neplacere, un morman de nervi pentru tine …

Dar totuși, dacă-ți plac sporturile extreme ar trebui să ai în vedere cateva aspecte și să ții cont de câteva reguli:

Stabilește-ți clar bugetul de care dispui

Indiferent dacă dispui de numerar sau o parte numerar iar diferența vrei să o finanțezi prin intermediul unui produs bancar, este foarte important să fii sigur de bugetul maxim de care dispui, de finanțarea maximă pe care o poți obține de la bancă și în ce condiții. Deci dacă depinzi de o finanțare, sfatul meu este să soliciți o preaprobare financiară de la minim 3 instituții bancare sau cel puțin o simulare scrisă. Așa vei putea să-și stabilești bugetul maxim pentru achiziția locuinței, ținand cont bineînțeles de cheltuielile implicite ale unei tranzacții imobiliare: onorariu notarial, taxe de întabulare, taxe de înscriere a ipotecii (daca e cazul), taxe de verificare a regimului matrimonial, taxe de acordare a creditului, taxa de evaluare a imobilului, garanții, diferența de curs valutar, comisioane de transfer, etc. dupa caz.

Prospectează

Fă o listă cu toate avantajele și beneficiile pe care vrei să le aibă viitoarea ta locuința: locație, tip de imobil, regim de înalțime, etaj, nr. de camere, nr. de bai, compartimentare, dispunere, finisaje, mobilier, dotări, nr. parcări, garaje, zona verde, aproape de instituții, de mijloacele de transport și lista poate continua. Stabilește maxim 3 criterii la care nu faci compromis.

Vizualizați ofertele

Apoi, fă o selecție de oferte ( cât mai multe posibil) de pe site-urile de specialitate care să se încadreze aproximativ în lista ta de avantaje și beneficii și vizionează-le. Spre surprinderea ta, vei vedea că multe detalii din prezentare și din fotografii, nu coincid la fața locului sau diferă de percepția și imaginea de ansamblu pe care ți-ai făcut-o în mintea ta. De asemenea zona, vecinii, poate nu sunt chiar ceea ce ai visat și astfel , lista cu oferte se va restrânge. Ținand cont de bugetul alocat, criteriile tale de selectie și oferta disponibilă pe nișa ta, vei vedea că va fi nevoie sa faci compromisuri. Abia atunci, va prinde un contur real prototipul viitorului tău cămin.

Alegerea ofertei câștigătoare

După vizionarea potențialelor oferte care se încadreaza în criteriile tale de selecție, fă o listă cu top 3 oferte care se încadrează în bugetul tău, conțin cele 3 criterii de selecție la care nu faci compromis si noteaza plusurile si minusurile fiecarui imobil. Alege imobilul care are cele mai puține MINUSURI !!!! Pe acelea va trebui să le îmbunătățești pe cât posibil, ceea ce înseamnă BANI de investit pe viitor!

După lungi căutări, vizionări, deliberări, totul s-a finalizat! Ei bine, aproape totul... Acum urmează partea cea mai importantă, partea care implică bani și implicit importanța cheltuielii lor propice.

Alege cel mai bun notar, nu pe cel mai ieftin

Este foarte trist că alegem după cele mai ieftine servicii și oferte și apreciem calitatea doar în momentul când pierdem bani sau întâmpinăm probleme din cauza alegerilor noastre proaste.

Munca unui notar este foarte importantă și trebuie să ții cont de faptul că imobilul pe care îl vei cumpara îl vei revinde, dacă va fi cazul, peste cațiva ani, sau vei dori să obții o finanțare ipotecându-l sau vei avea nevoie să-l valorifici în alt fel și ultimul lucru pe care ți-l vei dori va fi acela de a avea probleme juridice cu documentele.

Tot mai des aud din partea clienților întrebarea:“-Notarul recomandat de dvs. percepe TVA? Noi nu vrem să plătim TVA și vrem să încheiem actele la notarul cel mai ieftin.”

Dragii mei, cota de TVA, nu e un moft, este dovada clară a numărului mare de tranzacții pe care acel notar le-a incheiat.

Și atunci, pune-ți și tu întrebarea: Oare acel notar cu onorariu “mare” la care se adaugă și TVA, nu s-a perfecționat încheind atâtea tranzacții diferite? Oare TVA-ul nu certifică o oarecare experiență? Să fie la fel de specializat și să ne poată oferi cele mai bune soluții oricare dintre ei, indiferent de nivelul de carieră, ca și experiență vorbind?

Dragii mei, cota de TVA, nu e un moft, este dovada clară a numărului mare de tranzacții pe care acel notar le-a incheiat.

Pentru că vă spun cu certitudine, nici o tranzacție nu seamană cu cealaltă!

Pregătește documentele proprietății pentru vânzare

Asigură-te că documentele proprietății sunt transmise notarului cu cel putin 2 zile înainte de data stabilită pentru încheierea vânzării!

Este foarte important ca documentele să fie verificate înainte de către notarul instrumentator al actului de vânzare autentic, deoarece la o verificare amanunțită pot să apară diferite probleme juridice, rezolvabile bineînțeles, cum ar fi o eroare de notare în cartea funciară, numărul scării notat greșit, o ipoteca neradiată care a fost achitată demult, etc., problemă care, neidentificată la timp ar genera, în cel mai bun caz, o amânare a tranzacției.

Încheierea vânzării

După ce toate aspectele juridice sunt clarificate, iar contractul de vânzare autentic este semnat, devii în sfârșit, noul proprietar al apartamentului dorit!

Trebuie să ții cont că vânzarea este în totalitate încheiată în momentul în care banca virează proprietarului restul de preț pe care aceasta s-a obligat să o finanțeze prin contractul de credit semnat între ea și tine în calitate de client, asta în cazul în care ai optat pentru o finanțare, bineînteles.

Predarea apartamentului se face conform înțelegerii dintre părți, cumpărător-vânzator, în conditiile și la termenul specificat și asumat în contractul de vânzare autentic.

Și TA DAAAM! totul s-a finalizat! SFÂRȘIT!

Ei bine, din nou, e aproape gata, întrucât redecorarea casei începe în zilele următoare achiziției. Însă pentru asta vă voi oferi idei într-un articol viitor

Vă doresc spor și succes în procesul de achiziție, iar dacă vreți să vă fim alături și să vă sprijinim ca toate să meargă ca pe roate, suntem la unclick distanță!Pentru că iubim această meserie și ne pasă de toți clienții !

Cornelia Ștețco, Specialist Imobiliar, Impakt Imobiliare