Dacă dețineți un apartament sau o casă, este nevoie de puțin efort fizic și financiar din partea dumneavoastră pentru a reuși sa le închiriați în termen scurt, la un preț avantajos și unor persoane responsabile. Iată cațiva pași pe care trebuie să-i urmați pentru o închiriere reușită.

Apartament mobilat sau nemobilat

Hotarâți-vă dacă doriți să închiriați apartamentul cu sau fară mobilă. În cazul în care apartamentul de închiriat va fi nemobilat, adunați toate piesele de mobilier și obiectele personale și depozitați-le într-un loc sigur.

Pregătiți apartamentul pentru viitorii chiriași

Faceți curățenie, verificați rețeaua electrică și corpurile de iluminat pentru a vă asigura că funcționează corect. Reparați eventualele stricăciuni. Verificați scările și zona de la intrare, care trebuie să fie sigure și în stare bună. Zugrăviți pereții dacă este necesar.

Estimați prețul la care vreți să inchiriați apartamentul

Observați care sunt chiriile pentru alte apartamente de închiriat similare din orașul/zona dvs. Comparați prețul dorit cu cheltuielile de întretinere ale apartamentului și gândiți-vă ce veți introduce în rata lunară de chirie și ce veți încasa separat de la chiriași – de exemplu cheltuielile cu utilitățile.

Contractul de închiriere

Pregătiți un contract de închiriere pe care să îl completați atunci cănd găsiți chiriași pentru apartamentul de închiriat. Gandiți-vă la eventuale condiții suplimentare pe care să le specificați, cum ar fi numărul de chiriași, sau dacă acceptați sau nu animale de companie.

Faceți reclamă apartamentului de închiriat

Puneți un semn ‘De închiriat’ pe geamul sau ușa apartamentului, răspândiți vestea în cercul de cunoscuți, dați anunț în ziare sau contactați o agenție imobiliară.

Alegeți chiriașul

Prezentați apartamentul celor care sunt interesați. Analizați cu atenție potențialii chiriași, aflați informații despre locul lor de muncă sau sursele lor de venit. Observați daca sunt persoane de încredere. După ce ați ales persoana potrivită, completați contractul de închiriere.

Asigurări suplimentare

Pentru a vă feri de eventuale neplăceri, inspectați împreună cu viitorul chiriaș fiecare cameră, notați pe o hârtie ce obiecte există și în ce stare. Dați o copie și chiriașului.

Luați în considerare încasarea unui depozit de siguranță.