ImpaktAgenție imobiliară

BLOG


Informații și stiri corecte despre piața imobiliară din Cluj-Napoca

Apartament de închiriat - sfaturi pentru chiriaș

Fie că vrei să te muți singur/ă sau împreună cu alte persoane, vrei ca locuința închiriată să te facă să te simți ca acasă.

Creează-ți o imagine de ansamblu asupra proprietății pe care ai dori să o închiriezi. Fie că vorbim despre o casă sau un apartament, este important să știi de cât spațiu ai nevoie. Câte camere să aibă locuința? Cum sa fie compartimentată? In cazul apartamentelor, iți doresti să aibă balcon sau mai degrabă o terasă generoasă?

Etajul și suprafața sunt de asemenea importante și dacă mai adăugăm și orientarea, ne-am ales cu un plan schematic concret. Alt aspect important de luat în calcul este: “noua casă” ar trebui să fie mobilată sau nu?

Poți cauta singur/ă pe site-urile de specialitate sau poți apela la o agenție imobiliară. Sfatul nostru este să apelezi la specialiști pentru că un consilier imobiliar îți poate recomanda direct o variantă potrivită nevoilor tale de locațiune. Economisești atfel timp în căutare, în plus, cui nu îi place să meargă la sigur ? O companie imobiliară are un întreg portofoliu de proprietăți pe care ți le pune la dispoziție pentru vizionare.

Conturează-ți un buget

După ce ai răsfoit câteva oferte online și ai o idee aproximativă, stabilește un buget. Specialiștii îti recomandă ca acesta să fie flexibil. Se întamplă adesea ca proprietatea „de vis” să fie puțin mai scumpă decât suma stabilită inițial, vechea zicală spune că „socoteala de acasă nu se potriveste cu cea din târg”. În cazul acesta, un agent imobiliar te poate ajuta să îți construiești strategia de negociere a prețului de chirie.

Ce se întamplă la vizionarea locației?

Odată ajuns/ă în interiorul proprietătii îți vei face o idee despre cât de potrivită este pentru nevoile tale. Încearcă să te raportezi la nevoile cele mai importante (trei criterii de la care nu faci compromis) fiindcă detalii mici precum reorganizarea mobilierului ori un obiect în plus (sau în minus) ori detalii de decorațiuni interioare pot fi discutate și negociate cu proprietarul.

La ce să fii atent când ești în interiorul apartamentului?

Desigur, vei fi captivat de lumină, culori si mobilier, dar nu ar trebui să omiți verificarile un pic mai tehnice și anume: instalațiile sanitare și electrice sunt optime și pot fi utilizate fară riscuri? Este necesară o rezugrăvire a apartamentului? Sunt mici reparații de făcut? Nu uita să verifici obiectele de mobilier și electrocasnicele pentru a te asigura că sunt funcționale și că eventualele stricăciuni nu îți vor fi imputate.

Văzut, plăcut, închiriat

Ai ajuns în acest punct deci partea cea mai dificilă s-a încheiat. Tot ce rămane de făcut este stabilirea datei de început a contractului, modalitatea de plată a chiriei (numerar sau transfer bancar) și moneda tranzacției (RON sau Euro), cursul de schimb valutar în cazul în care se achită în alta monedă decât cea stabilită în contractul de închiriere.

Odată stabilite toate acestea, este necesar să semnezi un proces verbal de predare-primire a locuinței, adică o listă ce contine toate obiectele din casă și starea acestora dar și indexurile de contorizare a utilităților (ex: curent electric, gaze naturale, etc) precum și numărul de chei de acces.

De ce e important procesul verbal de predare primire

Te îndemnăm mai sus să verifici funcționalitatea optimă a obiectelor din casă fie ele de mobilier sau electrocasnice astfel încat să poți semnala din timp micile nereguli existente. Conform legislației în vigoare, cade în obligația Proprietarului să predea proprietatea în perfectă stare de folosire.

Apropo, de ce e important să închiei un contract de închiriere?

În primul rând acesta nu ar trebui să fie un aspect negociabil. Contractul de locaţiune este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie,însa nu este doar un document cu valoare juridică care te obligă la plata chiriei ci este un document care exprimă clar drepturile și obligațiile fiecărei părti. Așadar toate informațiile și așteptările fiecărei părți contractuale sunt setate corect și transparent încă de la început.

Dacă optezi pentru un serviciu imobiliar de specialitate, persoana care îți prezintă apartamentul spre închiriere se ocupă mai departe de aspectele juridice: contractul de închiriere (care poate fi personalizat cu acordul ambelor părți, Chiriaș și Proprietar, în limitele legale, bineînțeles. Spre exemplu valoarea garanției plătită la momentul închirierii locației, numărul de persoane care vor locui, etc).

În concluzie, trebuie să ai în vedere o mulțime de aspecte atunci când intenționezi să închiriezi o proprietate pentru locuit. Dacă ai nevoie de susținerea noastră, îți stăm oricând la dispoziție!

În concluzie, trebuie să ai în vedere o mulțime de aspecte atunci când intenționezi să închiriezi o proprietate pentru locuit. Dacă ai nevoie de susținerea noastră, îți stăm oricând la dispoziție!

Ne găsești la sediul nostru sau pe site-ul nostru https://impakt-imobiliare.ro/

Succes în căutările tale!

PS: Asteptăm sugestiile tale pentru teme de articol!

Echipa Impakt Imobiliare